В началото на ХХІ век, след поредицата от научни революции 

...
В началото на ХХІ век, след поредицата от научни революции 
Коментари Харесай

10 правдиви български народни поговорки за глада и последиците от него

В началото на ХХІ век, след поредицата от научни революции  – достиженията на генетиката (ГМО-храните), напредъка в агрохимията, агрономството и актуалното отглеждане на животни,  гладът би трябвало да е отживялост. Развитите общества умишлено се стремят към здравословно хранене, а в това време техните народи са измежду най-затлъстелите.

Бум бележат редица заболявания, свързани с хранителни разстройства, а половината свят непрестанно е на диета по естетически или медицински аргументи. Разнообразието от храни е удивително, остатъците безконтролно се изхвърлят, а през последното десетилетие стартира даже производството на гориво от ядивни растения…

Терминът „ лековит апетит “ не е оксиморон, а действителна система на държание. В същото време има цели страни, които гладуват наложително и популацията им просто измира от липса на храна. Гладът е действителност и фрагментите със скелетоподобни деца с подути коремчета шокират и разстройват всеки естествен човек, който ги види. Формулата „ Петрол против храни “ пък е метод да се изсмучат естествените запаси на бедстващите страни.

В предишното гладът е бил резултат от неприятна стопанска година или опустошена от войни реколта… Страхът за прехраната ясно проличава освен в българската  народопсихология. Християнската молитва „ Отче наш… “ насочва молба към Бога със следните думи: „ …Хляб наш, насъщний дай ни през днешния ден и елементарни нам греховете… “. Но какво общо има прехраната с държанието на индивида? Една богомилска легенда обяснява това:

„ В началото, когато Бог надарил човечеството с равнодушие и обезпечено благополучие, житното зърно било с размера на тиква. Всички били сити и удовлетворени. Но след първото грехопадение зърното се смалило до размера на ябълка. Когато Каин умъртвил брат си Авел, житното зърно станало огромно колкото дренка. И оттогава с всеки човешки грях то се смалява и някой ден ще стане толкоз ситно, че ще бъде незабележимо за човешкото око. “

А неверното човечество ще почине от глад…

Това несъмнено е единствено опит да се изясни недоимъкът и недохранването с гнева Божи от лошотията на индивида. Но дано се взрем по-внимателно в мъдростта на националните умотворения и да забележим какво споделя анонимният им създател по тематиката. Ето 10 български национални поговорки за глада и последствията от него:

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР